Kalp ve kemik sağlığını koruyor! Zararlı zannedilen o besin...

Hiç yorum yok


 

Gün geçtikçe beslenme biliminde yapılan yeni buluşlar, çoğu doğru bildiğimiz bilgilerin bize aslında yanlış olduğunu gösteriyor. Bu nedenle eskiden sağlıksız sandığımız bazı besinlerin de yapılan araştırmalar sonucunda sağlıklı oldukları ortaya çıkıyor. Bu yeni bilgiler ışığında yapılan bazı araştırmalarda da örneğin yağ yemenin kişiyi şişmanlatmayacağı ortaya konuldu. İşte zararlı sandığımız ama aslında sağlıklı olan o besinlerden bazıları…

Kalp ve kemik sağlığını koruyor! Zararlı zannedilen o besin...

Sağlıklı beslenmenin anahtarı zararı olduğu söylenen her besini tümüyle hayatımızdan çıkmaktan geçmiyor. Beklentiler ne kadar yüksek olsa da severek tükettiğimiz bu besinleri sonsuza kadar yemeği bir anda kesmek mantıklı değil. Onun yerine aşırı şeker ve karbonhidrattan kaçınarak dengeli bir beslenme düzeni oluşturmanız mümkün. Bu liste ise yeni bilgiler eşliğinde beslenmenize ekleyebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıkları açıklıyor.

Kalp ve kemik sağlığını koruyor! Zararlı zannedilen o besin...

ÇİKOLATA

Bitter çikolatalar ve hatta yüzde 50'den fazla kakao içeren sütlü çikolatalar (düşük miktarda yağ ve şeker barındırdığından) stresli hissettiğiniz anlarda tüketebileceğiniz mükemmel bir atıştırmalıktır. Çünkü çikolata, vücudun stres anında tükettiği mineral olan magnezyum bakımından oldukça zengindir.

Kalp ve kemik sağlığını koruyor! Zararlı zannedilen o besin...

PEYNİR

Herkes tarafından zengin bir kalsiyum deposu olarak bilinen peynirin, yapılan son araştırmalarda kalp hastalıklarının da önüne geçmede etkili olduğu kanıtlandı. Özellikle içerisinde otlar bulunan ve sütten yapılan peynirler, yüksek miktarda K2 vitamini barındırdığından kemik ve kalp sağlığı için çok faydalıdır.

Kalp ve kemik sağlığını koruyor! Zararlı zannedilen o besin...

DONDURMA

Alacağınız bir top dondurma ideal bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Ancak yağı azaltılmış yani light olanlarından uzak durmanız gerekiyor. Çünkü bu ürünlerde azaltılmış şeker ve yağın yerine birçok katkı maddesi bulunuyor.

Kalp ve kemik sağlığını koruyor! Zararlı zannedilen o besin...

KURUTULMUŞ DANA ETİ

Kurutulmuş et, insülin seviyenizi yükseltmeden tüketebileceğiniz sağlıklı ve yüksek proteinli bir atıştırmalıktır. Ancak tamamen doğal olanının içerisinde sodyum miktarı bulunduğundan bolca katkı maddesi ve koruyucu içerenleri tüketmemeye özen göstermelisiniz.

PATLAMIŞ MISIR

Sinemada severek tükettiğiniz patlamış mısırlar bolca tuz ve yağ barındırdığından zararlı olabilir. Ancak yüksek miktarda lif ve düşük kaloriye sahip ev yapımı patlamış mısır, oldukça sağlıklı bir atıştırmalıktır.

TUZLU KURUYEMİŞLER

1 kase tuzlu kuruyemiş, yüksek oranda protein, lif, doymamış yağlar ve antioksidanlar içerir. Protein tüketmek şeker almaktan çok daha uzun süre tok tutacağından ara öğünler için harika bir atıştırmalıktır.

KETÇAP

Diğer soslarla karşılaştırıldığında düşük kalorili olan ketçap, yüksek miktarda A, C vitaminleri ve likopen adlı antioksidanı içerir. Ev yapımı ketçap ise hazır olanlardan yüzde 60 daha fazla likopen barındırır.

TEREYAĞI

Yüksek trans yağ içeren margarinin yerine tereyağı çok daha sağlıklı bir seçimdir. Tereyağının içerisindeki yağlar vitaminlerin emilimine yardımcı olur ve omega-3 bakımından oldukça zengindir.

PİZZA

Pizzanızın sağlıklı olması üzerine koyduğunuz malzemelerden geçiyor. İnce hamurdan yapılmış, domates soslu,ve sebzeli bir pizza salamlı bir pizzadan çok daha zengin bir vitamin deposu iken peynir de gerekli olan protein ve kalsiyumu sağlar.

BEZE

Yumurta akı ile şekerin karışımından yapılan beze glütensiz bir protein ve selenyum deposudur. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında sağlıklı tercihlerin arasındadır.

TATLI PATATES KIZARTMASI

Tatlı patatesler özellikle fırınlandıkları zaman sağlıklı ve zengin besin değerlerine sahip bir garnitürdür. Normal patatesten çok daha fazla lif içermesinin yanında yüksek miktarda A vitamini ve potasyum içermektedir. Ancak hazır olarak aldıklarınız içerisinde pek çok koruyucu bulunduğundan evde yapılanları tercih etmenizi öneririz.

TAM YAĞLI YOĞURT

Yağsız yoğurtların içerisine genelde daha lezzetli olmaları adına şeker eklendiğinden tam yağlı olanlar daha sağlıklı bir seçimdir. Ayrıca yapılan araştırmalar da tam yağlı süt ürünlerinin kalp sağlığına hiçbir zararı olmadığını kanıtlamaktadır.

KRAKER

Krakerler yüksek oranda lif barındırdığı gibi içerisinde fındık içerenler protein bile sağlamaktadır. Pek çok çeşidi olduğu için düşük sodyum içeren tam tahıllıları tercih etmenizde fayda var.

YUMURTA SARISI

Yapılan son araştırmalarda yumurta sarısının sanıldığının aksine kolesterolün yükselmesinde etkisi olmadığı ortaya çıktı. Kolesterolü yükselten doymuş ve trans yağların aksine yumurta sarısı, protein bakımından zengin, beynin ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olan kolini de bolca barındıran bir besin.

FISTIK EZMESİ

Yüksek oranda yağ barındıran fıstık ezmesi aslında vücudunuzun vitaminleri emmesine yardımcı olan doymamış yağlar barındırır. Ek olarak folik asit, magnezyum ve E vitamini gibi bir çok sağlıklı vitamin ve mineral içererek mükemmel bir protein ve antioksidan kaynağıdır. Ancak mümkün olduğunca yağ ve şeker ilavesi içermeyenleri tercih etmekte fayda var.

MUZ

Günlük tüketeceğiniz yarım muz, zengin bir lif, A vitamini, potasyum ve folik asit kaynağı olmasının yanında düşük kaloriye sahiptir. Muzlar yapıları gereği sodyum içermez ama bir miktar şeker barındırır. Ancak glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerini yükseltmez.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder