25 Ekim 2022 (Solar Eclipse) Güneş tutulması ne zaman, Türkiye'den izlenecek mi ve nasıl izlenir?Güneş tutulması bugün gerçekleşecek ve herkes bu ender doğa olayı sebebiyle oldukça heyecanlı.
Güneş tutulması etkileri
astroloji meraklıları tarafından gündem konusu olurken, bu doğa fenomenini izlemek isteyen gökbilimi meraklıları GÜNEŞ TUTULMASI SAAT saat kaçta sorusuna yanıt arıyor. Güneş tutulması saati geldiği anda birçok kişi gökyüzüne bakıp bu doğa olayını izlemek isteyecek. Peki, Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi? 2022 Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta, nasıl izlenir? İşte detaylar…Güneş tutulması 2022 bugün yaşanacak. Doğa olayları, yaşandığı yer ve yöntemi sebebiyle her ülkeden izlenemiyor. Bu sebeple doğa olayını izlemek isteyen vatandaşlar, Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi sorusuna yanıt arıyor. Güneş tutulması etkileri astroloji meraklıları tarafından gündemdeki önemini koruyor. Peki, Güneş tutulması ne zaman? Güneş tutulması saat kaçta? İşte detaylar…
GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?
Bu senenin gök olaylarından biri olan Güneş Tutulması, 25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek.
Parçalı Güneş tutulması, Türkiye Saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek.
Tutulmanın maksimum evresi ile 13.50 olacak. Bu sürede Güneş diskinin yüzde 50'si örtülecek.
GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?
Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebilecek.
Havanın açık olması durumunda Türkiye'den de izlenecek
GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?
Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Güneşi gözlemlemek için normal güneş gözlükleri yeterli değildir. Gözlemciler, güneş gözlem ve tutulma gözlüğü kullanılmalı.
Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin. Çünkü gözleriniz yeterli şekilde korunmaz. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL VE NEDEN OLUR?
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.
Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder