Naci Görür 25 Ekim'de gerçekleşecek Güneş tutulmasına dikkat çekti

Hiç yorum yok

 

Naci Görür 25 Ekim'de gerçekleşecek Güneş tutulmasına dikkat çekti 'Depreme neden olabilir

Jeoloji Mühendisi Profesör Doktor Naci Görür sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, 25 Ekim’de Türkiye'den de izlenebilecek Güneş tutulmasıyla ilgili açıklama yaptı. Görür, "Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir" dedi.Bu yılın ikinci Güneş tutulması 25 Ekim’de meydana gelecek. TÜBİTAK'ın "Gök Olayları Yıllığı"na göre 25 Ekim'deki parçalı güneş tutulması Türkiye'den de izlenebilecek.

Güneş tutulmasıyla ilgili takipçilerinden gelen soruları yanıtlayan yer bilimci Prof. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 Depremi'nden önce gerçekleşen Güneş tutulmasını hatırlattı.

"DEPREME NEDEN OLABİLİR"

Görür, "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay Güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 Depremi'nden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar. Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz" dedi.

Stres yüklü faylara dikkat çeken Görür açıklamasının devamında, "Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir. Sevgiyle" ifadelerini kullandı

25 Ekim 2022 Parçalı Güneş Tutulması
Parçalı Güneş Tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? Türkiye'den izlenecek mi? Güneş Tutulması nasıl gözlemlenir, etkileri nelerdir?

Parçalı Güneş Tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? Türkiye’den izlenecek mi? Güneş Tutulması nasıl gözlemlenir, etkileri nelerdir? Kısmi tutulma ne kadar sürer? Güneş tutulması depreme neden olur mu?

25 Ekim’de gerçekleşecek parçalı güneş tutulması saat kaçta? 25 Ekim parçalı güneş tutulması nedir, ne kadar sürer? Güneş tutulması hangi evrede gerçekleşir ve ne zaman, nasıl olur? Güneş tutulması nasıl izlenmeli? Güneş tutulması gözleminde nelere dikkat etmek gerekir? Güneşe kamera ile bakılır mı?

Parçalı Güneş Tutulması
Bu yıl ikisi ay, ikisi güneş olmak üzere dört tutulma olayı gerçekleşecek. Türkiye, Ekim 2022’de nadir görülen bir Kısmi Güneş Tutulması fenomenine tanık olacak.

25 Ekim’deki parçalı güneş tutulması, Türkiye’den gözlenebilecek. Tutulma Türkiye saati ile 12.00-16.00 arasında yaşanacak ve bu tutulmanın maksimum evresi saat 14.00 civarı gerçekleşecek. Parçalı güneş tutulmasının maksimum evresinde güneşin yaklaşık yüzde 50’si ay tarafından örtülecek.

Güneş tutulması, ayın dünya ile güneş arasına girmesi anlamına geliyor. 25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleşecek Parçalı Güneş Tutulması Kuzey Amerika’dan görülmüyor. Kısmi güneş tutulması Grönland, İzlanda, Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu, batı Asya, Hindistan ve batı Çin’den görülebilir. Türkiye’nin genelinden ve özellikle doğu bölgelerinden tutulma izlenebilecek.

Türkiye saatiyle

Kısmi tutulmanın başladığı tarih 25 Ekim saat 11:58
Maksimum Tutulma 25 Ekim saat 14:00
Kısmi tutulmanın bitişi 25 Ekim saat 16:02
Bir sonraki Kısmi Güneş Tutulması 29 Mart 2025’te gerçekleşecek.

25 Ekim Parçalı Güneş Tutulması Gölge Yolu

Kısmi Güneş Tutulması Nedir?
Kısmi güneş tutulmaları, Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiğinde meydana gelir, ancak Ay, Güneş’in diskini yalnızca kısmen kaplar.

Güneş tutulmaları yılda 2 veya 5 kez meydana gelir ve genellikle en karanlık veya maksimum noktaya göre adlandırılırlar. Kısmi güneş tutulması sırasında, Ay, Güneş ve Dünya mükemmel bir düz çizgide hizalanmaz ve Ay, Dünya’ya gölgesinin yalnızca dış kısmını, yarı gölgeyi verir. Bu, tutulmanın gözlemlenebildiği bir yerden Güneşe baktığımızda, Ay’ın Güneş’ten bir ısırık almış gibi görünmesine sebep olur.

Bazen Ay, Güneş diskinin sadece küçük bir bölümünü kaplar. Diğer zamanlarda kısmi bir tutulma neredeyse tam bir tutulma gibi görünür. Tutulan alanın büyüklüğüne tutulma büyüklüğü denir.

Kısmi güneş tutulmasının 3 farklı aşaması vardır:

Kısmi güneş tutulması başlar : Ay, Güneş diski üzerinde hareket etmeye başlar.
Maksimum tutulma : Tutulma maksimum büyüklüğüne ulaşır. Ay, Güneş’in diskini, tutulma sırasındaki herhangi bir andan daha fazla kaplar.
Kısmi güneş tutulması biter : Ay, Güneş’i örtmeyi bırakır.
Neden kısmi güneş tutulması denir?
Kısmi veya parçalı güneş tutulması: Ay güneşi engeller, ancak yalnızca kısmen. Sonuç olarak, güneşin bir kısmı görünürken, engellenen kısım karanlık görünür. Kısmi güneş tutulması, en yaygın güneş tutulması türüdür.

Güneş Tutulması Nasıl Gözlemlenir?
Güneş tutulmasında veya herhangi bir şekilde, koruyucu gözlük olmadan asla doğrudan Güneş’e bakmayın. Güneşin UV radyasyonu, gözlerinizdeki retinaları yakarak kalıcı hasara ve hatta körlüğe neden olabilir.

Tam bir güneş tutulmasını güvenli bir şekilde izlemenin en iyi yolu, koruyucu güneş gözlüğü takmak veya bir iğne deliği projektörü kullanarak tutulmuş Güneş’in görüntüsünü yansıtmaktır.

Ayrıca Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disket içi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi mümkün olabilir. Ancak koruyucu gözlüğünüz olsa bile Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin.

Normal zamanda Güneşe belli amaçla üretilmiş özel filtreler kullanılmaksızın doğrudan çıplak gözle, fotoğraf makinası, dürbün veya teleskopla bakmak gözlerde kalıcı hasara ve hatta körlüğe sebep olabilir.

Yaklaşan 5 Kısmi Güneş Tutulması
25 Eki 2022 Güneş tutulması (Kısmi) Avrupa, Güney/Batı Asya, Kuzey/Doğu Afrika, Atlantik
29 Mart 2025 Güneş tutulması (Kısmi) Avrupa’nın çoğu, Kuzey Asya, Kuzey/Batı Afrika, Kuzey Amerika’nın çoğu, Atlantik, Kuzey Kutbu
21 Eylül 2025 Güneş tutulması (Kısmi) Avustralya’da Güney, Pasifik, Atlantik, Antarktika
14 Oca 2029 Güneş tutulması (Kısmi) Kuzey Amerika’nın çoğu, Pasifik, Atlantik
12 Haz 2029 Güneş tutulması (Kısmi) Kuzey/Doğu Avrupa, Kuzey/Doğu Asya, Kuzey/Batı Kuzey Amerika, Pasifik, Arktik

Hiç yorum yok

Yorum Gönder