Propaganda serbestliği ve seçim yasakları başladı

Hiç yorum yok


 Cumhuriyet Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları bugün başladı.Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Google'da takip ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasağı bugün başladı. Yüksek Kurulu Seçiminin (YSK) seçimleri için yerel takvim işliyor. Takvime göre, bugün başlayan propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları, oy verme gününden önceki gün (13 Mayıs Cumartesi) saat 18.00'de sona erecek. 


Seçime katılan bağımsız siyasi partiler ve adaylar, seçim propagandasının yayınlanmasına kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilirler. Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, uzaklaşan veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj olarak belirtilen propaganda yapılamayacak ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek. 


Oy verme gününden önceki 10 günlüğünde, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim hatları aracılığıyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde sahibi veya oyunu çıktılarının yayınlanması ve herhangi bir surette götürülmesi yasak olacaktır.


Bu sürenin dışında yapılacak yayınlar önyargılık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olacaktır. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, hangi kuruluş tarafından yürütüldüğün, denek amaçlı, müdahale kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.



Seçim propagandalarının ve yayınların işçilerini Yüksek Seçim Kurulu belirleyecek. Makam otomobilleri ve resmi araçları kullanamayacak Seçim propagandasının başlangıç ​​zamanları oy verme işlemlerini takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ile bunlara bağlı daire ve müesseseler, devlet devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer Kamu kişilikleri ve Bankalar Kanunu'na tabi teşekküllere ait olacak yapılanmış iş ve hizmetler için (açılış ve temel atma dahil) yapılar konutu, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü araçlarla yayınlarda bulunulması yasak olacak.


Seçim propagandasının başlangıcını oy verme sürecini takip eden güne kadar olan süre içinde bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile gezi ilgilileri makam araçları ve resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapamayacak. 


Bu maksatla yapılan gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenleri de yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek. Belirtilen süre içinde bakanlar, seçimle ilgili görevde ve konuşmalarında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca, seçim propagandasının başlangıcı oy verme tarihini takip eden güne kadar geçen süre içinde bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak. protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenleri de yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek. 


Belirtilen süre içinde bakanlar, seçimle ilgili görevde ve konuşmalarında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca, seçim propagandasının başlangıcı oy verme tarihini takip eden güne kadar geçen süre içinde bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak. protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenleri de yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek.


Belirtilen süre içinde bakanlar, seçimle ilgili görevde ve konuşmalarında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca, seçim propagandasının başlangıcı oy verme tarihini takip eden güne kadar geçen süre içinde bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.



Hiç yorum yok

Yorum Gönder