Başkan Yüce: Depreme hazır bir Sakarya’yı inşa ediyoruz

Hiç yorum yok


 Depreme hazır bir Sakarya'yı inşa ettiğini vurgulayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Kentsel'de kullanılanların en güçlü adımını attık. Sakarya'da depreme dayanıklı, güçlü ve ferah yaşam alanları inşa ederek kopyalanmak istiyoruz” dedi. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nde görevli deprem uzmanı Prof. Dr. Candan Gökçoğlu'nu makamında ağırladı. Buluşmada en önemli başlık 'Türkiye'nin deprem gerçeği' oldu. 1. derece deprem bölgesinde yer alan Sakarya'da her şeyin deprem bilinciyle attıklarını söyleyen Başkan Yüce, şehirdeki depreme hazırlık ve başlangıç ​​dönüşüm çalışmalarına dair ayrıntılar paylaşılıyor. KONUT A.Ş ile çalışmanın ilk adımını attıklarını belirten Yüce, örnek projelere imza atacaklarını ifade ederek, "Depreme hazır bir Sakarya'yı inşa ediyoruz" dedi. Buluşmada ayrıca bir süre önce haberi verilen Sakarya'da inşaatın başlayacağı tramvay projesi de konuşuldu. Yüce, sporda, üretimde ve turizmde çok iyi bir ivme yakalayan Sakarya'nın yaşadığı yıkımlardan sonra harcanan "yatay mimari" dokusuyla depreme hazırlık konusunda ciddi adımlar attığını söyledi.


Yüce, Büyükşehir Belediyesi'nin depreme dayanıklı, güvenli yerleşimi inşası için kurduğu Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı'nın AFAD ve üniversitelerle iş birliği yaparak Sakarya'daki 251 bin bina yapı analizinin gerçekleştirildiğini ifade etti. “Tüm planlarımızı deprem gerçeğine uygun atıyoruz” Başka Yüce, KONUT A.Ş'yi faaliyete geçirerek Sakarya'da Uzay mimari ve kullanılann ilk örnek konut projesi için çalıştıklarını anlattı. Yüce, “Bir şehir onun yıkıldığında daha güçlü ayaklanan ve dostumun simgesi olduğunu düşünün. Atalarımızdan bu yana, asırlardır deprem gerçeğiyle yaşayan bir kentiz biz. Onun nesli kayıplar verdi, onun kuşağı bu acıyı mutlaka yaşadı. Son olarak 1999 yılında ortaya çıkan felaketle birleşmiş sokaklarımız vardı. Çalışmaktan hiç vazgeçmemek ve önce ortaya çıkmak, sonra dünyanın sporda, turizmde, sanayide en önemli kentlerden biri haline geldi. Öncelikli hedefimiz yine depremdir. Bu şehrin onun sokağında kafanızı kaldırdığınızda gökyüzünü rahatlıkla izleyebilirsiniz. 


Çünkü Extreme mimariyle güçlü ve güvenli bir şehir kuruyoruz. Şimdi ise KONUT A.Ş ile gezdiğinizin ilk adımını attık. Projelerimiz hazır. Yenikent bölgemizde Sakarya'da örnek olacak, güçlü ve ferah bir yaşam yasağı inşa ederek örnek vereceğiz. Daha fazla hayatın tükenmesi ve Sakarya'mızın dimdik dursun diye tüm planlarımızı deprem gerçeğine uygun atıyoruz” dedi. “Raylı sistem hasreti bitiyor” Başkan Ekrem Yüce, ayrıca Sakarya'nın hasretle beklediğini raylı sistem için ise müjdeli haberleri aldıklarını ve çalışmaya başladıklarını kaydetti. İlk etap olan 9 kilometrelik Çarşı-Kampüs Hattı için bakımlık izninin çıkarıldığını ve fizibilitelere başlandığını söyleyen Yüce, “Bakanımız Kampüs-Çarşı etabının yatırım başlatılması için teklifini gündeme getirdi ve Sakaryamıza selamlarını iletti. 3 ayrı etabı olan raylı sistem projemizin 9 kilometrelik en önemli aksı olan Çarşı-Kampüs hattının yapımına süratle başlayacak ve 12 duraklı yer aldığı bu projemiz şehir şeridine adeta nefes olacak. 


Ulaşımda ise Sakarya'da yeni bir sayfa devam ediyor. Sonraki adımlar ise inşallah Çarşı-Et Balık ve Stadyum-Terminal hatlarıyla devam ettireceğiz. Sakarya için çalışma, eser ve hizmetlerle dolu geçen süremizi uzatmaya devamya devam” diye konuştu. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, “Sakarya depreme hazırlığı başarılmış görünüyor” Prof. Sadece bir deprem depremine dayanıklı olması henüz yok. Heyelan, taşkın, kaya düşüşü, çığ gibi diğer doğal tehlikelere karşı da önlem almak gerekiyor. Çünkü deprem sırasında sadece ivmeden kaynaklanan yıkılmalar gerçekleşmiyor. Heyelanlar, taşkınlar, kaya düşmeleri oluşabiliyor, dolayısıyla bunlar ek hasarlara ve can kayıplarına neden oluyor. Yine 17 Ağustos 1999 depremini yaşayan Sakarya'da o ki bu işten çok güzel ders çıkarmış. Yeni yapılan yer seçimleri ve buralara yapılan yapılar, binaların az katlı olması nedeniyle oldukça başarılı ve depreme hazırlıklı bir hale getiriyor. 


Dolayısıyla depreme karşı mücadelede gerçek depreminiz nokta deprem olmadan önce yapılacak çalışmalardır. Doğru planlama, doğru yer seçimi ve doğru yapılaşma. Bugün ise Sakarya'daki bu işin önemli oranda başarılmış olduğu görülüyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de çokta karşılaştığım en az bilgim dahilinde karşılaştığım bir örnek Sakarya. Bu açıdan bakıldığında belki diğer büyük şehirlerimize de örnek teşkil edebilecek çalışmalar gerçekleştirmiş durumdalar” şeklinde konuştu. “Sakarya hafif raylı sistemler oldukça uygun bir kent” Prof. Dr. Gökçeoğlu, “Çağımızın en büyük gereklerinden biri raylı sistemler ve raylı sistemlerle yürütülen yolcu ve yük bulunmaktadır. Bunun hele ki fosil yakıtlarla olan eksikliğimiz dikkate alınmadan üretilmesi için ne kadar hayati olduğunu kabul etmeniz gerekir. Dolayısıyla raylı sistemlerle yolcuyu, şehir içi ulaşımı doğru sağlamazsanız bu boyut hem özellikleri hem de ekonomik açıdan büyük sıkıntı ortaya çıkıyor.


Ayrıca kentte yaşayan insanların gündelik yaşam düzeyinde de ciddi bir biçimde yok ediyor. Bu açıdan ekonomik raylı sistemler oldukça önemli özellikle büyüyen kentlerdeki kent içi ulaşım açısından. Bunu yaparken metro sistemlerini kullanarak var ya da yüzeyden hafif raylı sistemler yapmak var. Sakarya özeline baktığımızda zaman gerek jeolojik gerek morfolojik parçalı topografik olarak Sakarya hafif raylı sistemler oldukça uygun bir kent. Dolayısıyla şu anda planlanan birinci etap yerinde, doğru ve düzenli bir biçimde planlanmıştır. Umarım kısa sürede yapımı tamamlanır, Sakaryalılar için de oldukça değerli bir hizmet olur” ifadeleri kullanıldı.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder